Vedci analyzovali 100.000 vzoriek ovocia v Európe a výsledky sú podľa ich slov "šokujúce".
Miera kontaminovaných kivi narástla zo štyroch percent v roku 2011 na
32 percent v roku 2019. Za rovnaké časové obdobie sa zvýšil aj počet
čerešní obsahujúcich toxické látky, a to z 22 percent na viac než
dvojnásobok.
"Spotrebitelia sa nachádzajú v nezávideniahodnej situácii. Zo
všetkých strán počúvajú, že majú jesť viac čerstvého ovocia, no väčšina
ovocia obsahuje jedovaté pesticídy, ktoré môžu viesť k rôznym
ochoreniam. A je úplne zrejmé, že vlády neplánujú používanie týchto
pesticídov zakázať, lebo sa boja farmárskej loby," vyhlásila
hovorkyňa PAN v Európe Salomé Roynelová. Odporučila preto kupovať
zeleninu a ovocie radšej v biokvalite, najmä pre tehotné ženy a malé
deti.
Podľa údajov za rok 2019 patria medzi najzasiahnutejšie ovocie černice,
broskyne, jahody, čerešne a marhule. Zo zeleniny je to zase stonkový
zeler, zelerový koreň a kel.
"Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) každý rok uverejňuje
komplexnú správu o stave pesticídov v potravinách. Až 98 percent ovocia
je dlhodobo v súlade s legislatívou Európskej únie," vyhlásil hovorca Európskej komisie (EK) Stefan Van De Keersmaecker.
Podľa niektorých vedcov však až tak nezáleží na množstve pesticídov,
ktoré sa v ovocí nachádzajú, lebo zdravie dokáže poškodiť aj menšie
množstvo toxickejšej látky.
O reforme nového zákona Európskej únie o pesticídoch sa malo pôvodne
rokovať v marci, no pre obavy z potravinárskej krízy vyvolanej vojnou na
Ukrajine sa táto debata presunula na 22. júna.